Faalangst


Je speelt in het leven een aantal rollen.   Je bent  misschien vader/moeder, de broer of zus van iemand, een buurman of buurvrouw van mensen om je heen, een partner, een geliefde, een werknemer en/of werkgever, een collega, een vriend, een muzikant, een schrijver, enzovoort...enzovoort.  Ook al zou je al deze rollen zo goed mogelijk willen vervullen, dat lukt niet altijd.... omdat de belangen van mensen om je heen nogal eens  verschillend kunnen zijn en toch beiden aan je trekken. Je kunt het niet iedereen altijd volledig naar de zin maken....... Wat wel van belang is dat je er vooral voor zorgt dat je zelf naar je zin hebt in je leven. Bij de keuzes die je maakt. Tenslotte ben jijzelf de mens over wie jij de grootste verantwoordelijkheid draagt tot je dood.


Hier een aantal affirmaties om je hierbij te steunen:


* Ik mag tegenvallen!

* Ook al doe ik mijn best......ik ben niet de Heilige Maagd Maria!

* Als iemand besloten heeft om over mij te oordelen dan zegt dit vooral iets over degene die over mij oordeelt, niet over mij! Ik laat het bij die ander!

* Ik ben al goed zoals ik ben, er valt niets te verbeteren!

* Ik ben mijn eigen beste vriend!

* Het gaat er niet om hoe anderen over mij denken maar hoe ik over mezelf denk, en ik keur mezelf goed!

* Ik mag voor mezelf opkomen, ik heb een moedige soldaat in mezelf die tot mijn beschikking staat. Ik koester deze kracht!

* Door mijn zelfrespect en zelfwaardering ben ik niet (meer) afhankelijk van de waardering van anderen!Het tevreden stellen van anderen gaat bij mensen vaak heel ver. Mensen blijven bij een baan die ze niet leuk vinden, of bij een relatie waarvan ze eigenlijk niet meer kunnen genieten. Waarvoor doen ze dat?  Omdat ze bang zijn dat ze niet langer meer gepruimd zullen worden, en er niet meer bij horen. Dat kan een hele grote angst zijn en daarom passen zij zich aan, ten koste van zizchzelf.


Denk dan eens aan de volgende affirmaties:


* Het is veilig voor mij om te kiezen voor mijn eigen weg. Er zullen altijd weer nieuwe mensen en nieuwe kansen komen!

* Ik ben bereid om bepaalde zekerheden los te laten. Wat ik zeker weet is dat ik goed voor mezelf zal blijven zorgen!

* Mijn leven zal veranderen, maar ik zegen mijn leven zoals het nu is, ik raak langzaam maar zeker onthecht en sta meer en meer open voor het nieuwe!