Onderzoek

 Hieronder reageer ik op twee onderzoeken die gedaan schijnen te zijn naar affirmaties. Ik vond ze in een artikel op internet.....in ieder geval interessant genoeg om op te reageren............

 Op 28 mei 2009 verscheen een artikel over affirmaties in het NRC van de redactie wetenschap naar aanleiding van een onderzoek naar affirmaties. Uit dit onderzoek bleek dat affirmaties vooral goed werken bij mensen die al over zelfvertrouwen beschikken. Bij mensen met weinig zelfvertrouwen bleken affirmaties niet of nauwelijks werken. Er zijn zelfs mensen die zich er slechter door gingen voelen. Dit zou komen doordat deze mensen weliswaar affirmeren maar er niet in geloven. Tijdens of na het affirmeren komen dan allerlei gedachten naar boven die het tegendeel van de affirmaties blijken te zijn.

Bijvoorbeeld: een man gebruikt de affirmatie: 'ik ben een rijk en succesvol mens!'.  Hij zegt het tien keer keer hard op tegen zichzelf maar vervolgens denkt  hij: ' welnee, je bent natuurlijk een arme sloeber' en die boodschap blijft uiteraard hangen.

Tja, in zulke gevallen kunnen affirmaties natuurlijk niet goed werken.

 Hoe kunnen we in zulke gevallen wél effectief affirmeren?  We moeten affirmaties kiezen die wél echt geloofwaardig in onze oren klinken. 

Voorbeelden:

* Ondanks ik wel eens twijfel, overkoepelend gaat het de goede kant op met mij!'

* Ook al maak ik wel eens een foutje, ik word overkoepelend steeds succesvoller!

* In mij word aan gezondheid gewerkt, ik word beetje bij beetje gezonder!

* Ondanks mijn weerstand merk ik dat affirmaties steeds beter werken in mijn leven! 

Uit een onderzoek van Robert Haringsma uit algemeen nieuws, 1 juni  2010, bleek dat het niet werkt wanneer je : 'ik ben een koning! '  affirmeert, terwijl je in een krot woont, omdat je gaat lijden onder het verschil tussen de gewenste en de daadwerkelijke situatie.

 Ook hieruit blijkt dat je altijd een affirmatie moet kiezen die geloofwaardig voor je is.

Bovendien: mensen denken vaak  gelukkiger te zijn wanneer ze een bepaald doel behaald hebben. Vaak zijn dat materiële doelen maar ze kunnen ook van relationele of emotionele aard zijn. Maar mensen kunnen ook verslaafd zijn aan het stellen van doelen. En het uitstellen van gelukkig zijn!

Verbindt geen voorwaarden aan je lekker en comfortabel mogen voelen!  Als je denkt dat je gelukkig wordt door een nieuwe boot, dan kun je wel affirmeren: 'ik krijg een nieuwe boot' maar je gaat dan totaal voorbij aan je onderliggende wens om je gelukkig en tevreden te voelen.  Het is dus veel slimmer om je direct daarop te richten en daarop te affirmeren. Het is een misvatting te denken dat je een nieuwe boot, een vriend, een nieuwe baan of wat dan ook...nodig hebt om je gelukkig te voelen...Die voorwaarde werp je zelf op..   Je kunt beter direct naar dat geluksgevoel gaan! Zonder voorwaarden......!